Mattenschippersrace Blokzijl 2017

Mooi Overijssel 895 video's
Blokzijl 29 apr 2017
 

Tientallen oude vrachtschepen uit het hele land hebben deelgenomen aan de Mattenschippersrace in Blokzijl. Een jaarlijkse prestigewedstrijd die hoog staat aangeschreven in de zeilwereld. De boten gaan, in verschillende klassen, via het Giethoornse Meer, Jonen en de Beulaker Wijde via de Blauwe Hand en Beukers naar Zwartsluis. Eenmaal aangekomen, moeten de oude vrachtschepen matten ophalen. Daarna begint de terugtocht naar Blokzijl.

Tijdens de 20e editie stond er weinig wind, waardoor de zeilers zogenoemd veel moeten bomen en jagen. Zware omstandigheden dus op het water, want het 'bomen' kost veel kracht. De bemanning gaat met een lange stok in het water en duwt daarmee het schip naar voren. Eenmaal bij het achtersteven aangekomen lopen ze met de stok weer naar de voorkant van het schip. Met 'jagen' gaat een deel van de bemanning aan wal, zij trekken het schip met een touw over het water.

Het eerste schip finishte zaterdagavond om 18 uur. Dat was de Verwisseling van schipper Bas Krom, gevolgd door De Eenvoud van schipper Remy de Boer. Als derde kwam het schip Dankbaarheid van Johannes Hobma aan.

Er zijn nog geen reacties. Plaats als eerste je reactie bij deze video!