2 video's gevonden
Regio
Plaats
13:13 min
Bijrijder
Nieuwleusen, 1 mrt 1997
10:50 min
Luchtbeelden
Nieuwleusen, 21 aug 2014
Nieuwleusen
33 video's


Video's uit Nieuwleusen

Nieuwleusen is een plaats in de Overijsselse gemeente Dalfsen met een kleine 6000 inwoners. Tot de gemeentelijke herindeling van 2001 had Nieuwleusen een eigen gelijknamige gemeente. Een gedeelte van deze voormalige gemeente is daarna ondergebracht in de gemeente Dalfsen, het andere deel is bij de gemeente Zwolle gevoegd. De historie van Nieuwleusen ligt opgeslagen bij Museum Palthehof. De lokale Historische Vereniging 'Ni'jluusn van vrogger' beheert dit museum met een groep vrijwilligers. Het doel is om bezoekers een beeld te geven van hoe eerdere generaties in het dorp hebben geleefd. 

Union

Het familiebedrijf Union was jarenlang de trots van Nieuwleusen. Het bedrijf was jarenlang van grote betekenis voor de werkgelegenheid. Generatie op generatie was werkzaam in de Union fabriek. Het is begonnen bij de oprichtersfamilie van den Berg, zij kwamen eind 19e eeuw van Raalte naar Nieuwleusen. Daar begonnen zij een molenaarsbedrijf. Ook begon van den Berg samen met een neef een winkel in ijzerwaren, waarbij ook fietsen hoorden. Auto's waren toen nog lang geen gemeengoed, waardoor de fiets steeg in populariteit. De leiding van Union, de familie van den Berg, gaat begin jaren '70 met pensioen, er komt dan een nieuwe directie. Sinds die verandering gaat Union gepaard met grote ups en grote downs. Langzaam gaat het bergafwaarts met Union en in 2001 wordt uiteindelijk de trots van Nieuwleusen failliet verklaard.

Bekijk deze mooie video's en nog veel meer andere video's van Overijssel op onze website en in de app. Heb je zelf mooie video's van Nieuwleusen? Upload ze snel via de knop rechtsboven op de pagina!