4 video's gevonden
Regio
Plaats
30:21 min
Landhuis
Holthone, 13 okt 1998
13 
31:08 min
Havezate
Holthone, 10 dec 2003
14:50 min
Overig
Holthone, 2 aug 2014
38:40 min
Overig
Holthone, 17 aug 2012
Holthone
4 video's


Video's uit Holthone

De buurtschap Holthone ligt in de Overijsselse gemeente Hardenberg en telt een kleine 100 inwoners. Naast Holthone kent de gemeente Hardenberg nog tal van kleine kernen zoals bijvoorbeeld Holtheme, Rheeze, Radewijk, Collendoorn, Anerveen, Anevelde en Loozen. In stukken uit 1600 wordt de plaats Holt Hoen genoemd, op de weg tussen Hardenberg en Coevorden. Waarschijnlijk stond er destijds in Holt Hoen een tolhuis, omdat het vlakbij de grensovergang tussen Overijssel en Drenthe lag. De mooiste video's uit Holthone hebben we op deze pagina verzameld, met onder meer beelden van de nostalgische oogstdag en landgoed De Groote Scheere. 

Landgoed de Groote Scheere

Huis De Groote Scheere wordt voor het eerst genoemd in 1426. Een paar honderd jaar later wordt het kasteel afgebroken, waarna het huidige huis wordt gebouwd. Eind 18e eeuw ondergaat het huis opnieuw een grote verbouwing en ontstaat het huidige aanzicht. Op het landgoed staan rondom het huis ook een aantal pachtboerderijen op het landgoed. In een aflevering van 'Landgoed Overijssel' uit 2003 ziet u verslaggever Esther Rikken in gesprek met de toenmalige rentmeester Eelco Schurer, diverse bewoners van het landgoed en ook spreekt ze met eigenaar van Huis De Groote Scheere, Maarten Veenvliet. 

Nostalgische oogstdag 

Pal naast de plek waar de Slag bij Ane plaatsvond in 1227 wordt op de Grote Nostalgische oogstdag in Holthone getoond hoe vroeger geoogst werd. Oude dorsmachines en andere oude werktuigen worden dan uit het stof gehaald, een waar openluchtmuseum op de diverse akkers van Landgoed De Groote Scheere. Niet alleen zijn er nostalgische machines, ook de boeren die oogsten hebben hun kleding aangepast. Om het verschil met de hedendaagse landbouwmachines te tonen zijn er ook een aantal moderne werktuigen te zien. Verder is er een markt met tal van oude ambachten en streekproducten. Een samenvatting van de 19e Nostalgische Oogstdag op landgoed De Groote Scheere kun je hier bekijken. 

Bekijk deze video's en nog veel meer andere video's op onze website en op de app. Heb je zelf mooie video's van Holthone? Upload ze makkelijk en snel via de knop rechtsboven op de pagina!