9 video's gevonden
Regio
Plaats
14:04 min
Taal
Mariaparochie, 1988
01:14 min
Kerst
Mariaparochie, 26 dec 2009
02:17 min
Luchtbeelden
Mariaparochie, 2 dec 2013
13:31 min
Bijrijder
Mariaparochie, 6 jul 1997
64:25 min
Overig
Mariaparochie, 24 dec 2004
02:35 min
Markant persoon
Mariaparochie, 31 mei 2006
65:58 min
Bijrijder
Mariaparochie, 1 sep 2014
68:52 min
Bijrijder
Mariaparochie, 1 sep 2014
07:56 min
Bijrijder
Mariaparochie, 1 sep 2014
Mariaparochie
9 video's


Video's uit Mariaparochie

Mariaparochie is een dorpje onder de rook van Almelo. Het dorp wordt door de inwoners vaak dubbeldorp Harbrinkhoek-Mariaparochie genoemd, omdat de kernen bijna aan elkaar grenzen. Mariaparochie is oorspronkelijk een kerkdorp in Twente, in de Overijsselse gemeenten Tubbergen en Almelo. Momenteel wonen in Mariaparochie een kleine 300 inwoners. Twee eeuwen geleden ontstond het dorp rondom de parochiekerk Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand, waar ook de dorpsnaam van afgeleid is. Architect Jan Stuyt ontwierp de kerk, die zowel door inwoners van Mariaparochie als Harbrinkhoek wordt gebruikt. In de regio staat de kerk bekend om een levende kerststal, die rond kerst herrijst in het dorp.

Kroamschudd'n in Mariaparochie

Herman Finkers maakte in 1988 een korte tekenfilm waarin de naam Mariaparochie voor kwam. 'Op kraamvisite in Mariaparochie' is een kerstverhaal dat met behulp van tekeningen wordt verteld. Hij deed dit in opdracht van TV Oost. Een hoorspel, waarvan Finkers de tekst later verwerkte in zijn conference De Diana Ros show. De tekenfilm werd uitgezonden op de landelijke televisie en TV Oost herhaalde de film daarna jaarlijks met kerst. 

Verenigingsleven Mariaparochie

Sportcomplex Frielinkpark is de thuisbasis van voetbaclub MVV'29, opgericht in 1929 in café Frielink. Harbrinkhoek-Mariaparochie heeft ook een actieve carnavalsvereniging genaamd De Dubbelkiekers. Ieder jaar organiseren zij een bonte carnavalsoptocht die tijdens carnaval door de straten van het dubbeldorp trekt.  Jong Nederland heeft in het dubbeldorp ook een afdeling met een eigen clubhuis aan de Peuversweg, achter het sportcomplex. De leden van Jong Nederland zamelen ieder jaar rond Pasen geld in met een eier-actie, om zo de activiteiten voor kinderen te kunnen bekostigen. 

Bekijk deze video's en nog veel meer andere video's op onze website en op de app. Heb je zelf mooie video's van Mariaparochie? Upload ze makkelijk en snel via de knop rechtsboven op de pagina!