180 video's gevonden
Regio
Plaats
10:30 min
Markant persoon
Hengelo, 2 jan 1996
17:44 min
Tweede Wereldoorlog
Hengelo, 10 mei 2005
54:32 min
Markant persoon
Hengelo, 25 dec 2009
45:44 min
Fabriek
Hengelo, 1930
11:36 min
Fabriek
Hengelo, 5 nov 1951
02:19 min
Gemeentelijk monument
Hengelo, 1974
03:38 min
Muziek
Hengelo, 27 feb 2017
03:40 min
Fietsroute
Hengelo, 22 mei 2019
40:25 min
Tweede Wereldoorlog
Hengelo, 1945
1--3-45>>
Hengelo
180 video's


Video's uit Hengelo

Het Twentse Hengelo is een plaats en gemeente in Overijssel. De gemeente Hengelo telt iets meer dan 80.000 inwoners, inclusief de kernen van Beckum, Woolde en Oele. In totaal telt de stad negen wijken, waaronder de Hengelose Es, Hasseler Es en Groot Driene. In het archief met meer dan 150 video's kun je dan ook uit alle delen van Hengelo wel beelden vinden. Hengelo is de vierde grote stad van Overijssel, achter Enschede, Zwolle en Deventer. Veel technische industrie is van oudsher gevestigd in Hengelo, waardoor onder de bevolking vaak wordt gesproken van Hengelo als 'metaalstad'. 

Hengelo in beeld

Bij mooie video's van Hengelo horen natuurlijk video's over de voormalige machinefabriek Stork, fabriek Heemaf en zoutwinningsbedrijf Akzo en Thales. Mooi Overijssel heeft prachtige historische video's van deze fabrieken. Min of meer dankzij de firma Stork bestaat in Hengelo een uniek techniekmuseum. Veel oude machines die hier staan werken nog, mede dankzij vrijwilligers. De naam, Techniekmuseum HEIM, staat voor Hengelo's Educatief Industriemuseum. Niet alleen de binnenkant, ook de buitenkant van het museum is prachtig. In 2005 verhuisde het Techniekmuseum naar de huidige locatie, de Wilhelminaschool aan de Industriestraat. 

Historie van Hengelo

In vergelijking tot de andere grote steden in Overijssel is Hengelo tamelijk jong. De stad was in de Tweede Wereldoorlog regelmatig het doelwit voor bombardementen, waarbij het centrum grotendeels werd verwoest. Hierdoor zijn slechts een aantal vooroorlogse gebouwen overgebleven. Huis te Hengelo, een oude havezate, is afgebroken om plaats te maken voor het fabrieksterrein van Heemaf. De oude poort naar de havezate is er nog wel en tegenwoordig vind je hier landgoed Het Stroot in de buurtschap Twekkelo. 

Herkenningspunten

De binnenstad van Hengelo kent een aantal kenmerkende gebouwen. Het stadhuis, de markante Brinktoren en wat dacht je van de Sint-Lambertusbasiliek? De in neogotische stijl gebouwde kerk met torens aan de Enschedesestraat bleef grotendeels gespaard tijdens de Tweede Wereldoorlog en dateert van 1890.

Bekijk deze video's en nog veel meer andere video's op onze website en op de app. Heb je zelf mooie video's van Hengelo? Upload ze makkelijk en snel via de knop rechtsboven op de pagina!