Portret van Harm uit Hasselt

Mooi Overijssel 3572 video's
Hasselt 4 apr 2013
 

Als ik in 2009 over de drempel van zijn oude boerderijtje stap, ga ik vijftig jaar terug in de tijd. Door lage houten deurtjes en via de schemerige deel kom ik in zijn keuken. Koffie krijg ik niet, maar hij vindt het leuk dat er zomaar iemand langskomt. Hij vertelt honderduit over zijn leven op de boerderij, hoe hij tijdens het melken gedichtjes verzint, ze uit z'n hoofd leert en nooit meer vergeet.

"Hij is door de stieren gegrepen"

"Harm is dood", zegt een vrouw vandaag opeens totaal onverwachts tegen me. "Hij is door zijn eigen stieren gegrepen en overleden. Ik heb je filmpje gezien." Het is nog maar een jaar geleden dat ik hem opnieuw bezocht. De tijd op de boerderij leek nog steeds stil te staan. Hij was 78 jaar en nog steeds elke dag druk met de koeien en de stieren op zijn boerderij. 

Het was zijn grootste angst om ooit de boerderij te moeten verlaten voor een verzorgingshuis in de stad. Dat juist de dieren waar hij zó van hield zijn dood zijn geworden, is wrang. Zijn lichaam werd om 21 juni 2014 door de politie in het weiland gevonden. Volgens jongste broer Jan is Harm 'in het harnas gestorven'. 

Door Joas Burggraaf en Tom van 't Einde

Er zijn nog geen reacties. Plaats als eerste je reactie bij deze video!